Sandvikens saluhall – en smakresa runt om i världen

Sandvikens saluhall är en gammal saluhall vid Sandvikstorget i Helsingfors. Numera fungerar den som en restaurang- och kaféhall som tar besökarna på stämningsfulla smakresor runt om i världen: till Filippinerna, Japan, Frankrike, Italien, Portugal, Mellanöstern… Vid frukost, lunch och middag.

Händelserik historia

Trots att byggnaden som arkitekt Selim A. Lindqvist ritade 1903 ursprungligen troddes ha varit en rysk hästkasern, har den ända från början fungerat som en saluhall. Hallen var länge känd för sina livsmedel. Vid millennieskiftet avslutades dock den traditionella hallhandeln, hallen renoverades och dess inredning restaurerades. I december 2001 öppnades hallen som en så kallad ekologisk hall där man huvudsakligen sålde ekologiska livsmedel. Denna affärsidé blev dock inte framgångsrik och i slutet av 2003 blev hallen Sandvikens antik- och konsthall, som koncentrerade sig på handel med konst-, antik- och samlarföremål.

Tillbaka till mat

Hösten 2012 började man omvandla hallen tillbaka till en mathall. Byggnaden återgick till sitt ursprungliga användningsändamål som en saluhall 2013. Då flyttade cirka tjugo handlare till hallen för att fly undan renoveringen av Gamla saluhallen på Södra Kajen som tog över ett år.
Sedan 2015 har Sandvikens saluhall i synnerhet profilerats som en koncentration av restauranger och kaféer. Hallen tar besökarna på stämningsfulla smakresor runt om i världen: till Filippinerna, Japan, Frankrike, Italien, Portugal, Mellanöstern… Vid frukost, lunch och middag.

Loppis och sommarterrass

På somrarna har torget vid Sandvikens saluhall redan i flera årtionden fungerat som plats för Sandvikens legendariska loppis. Under de senaste somrarna har restaurangägarna i Sandvikens hall också livat upp torget genom terrassverksamhet.

Sandvikens saluhall utvecklas och lokalerna i den hyrs ut av Helsingfors Stadslokaler Ab, ett bolag helägt av Helsingfors stad.