”Kaupungin kokoinen performanssi, elokuinen taikayö” — Taiteiden Yö 15.8.

9.8.2024 / 10:00

Elokuun illassa, torstaina 15.8., koko Helsinki herää eloon monipuolisten kulttuuritapahtumien myötä, kun Taiteiden Yö levittäytyy ympäri kaupunkia. Tapahtuma avaa samalla Helsingin juhlaviikot, tuoden taiteen ja kulttuurin lähelle kaupunkilaisia ja vierailijoita. Taiteiden Yö näkyy myös Kaupunkitilojen kohteissa, tarjoten elämyksiä eri puolilla Helsinkiä.

Torikorttelit

Bassoäänten kokoontuminen Senaatintorilla

Senaatintorilla koetaan kaikkien aikojen bassoäänten kokoontuminen! BASSO on Lauri Porran uusi sävellys, joka esitetään yli sadan bassoäänen voimin Taiteiden yönä.

Säveltäjä ja bassovirtuoosi Lauri Porra kutsuu yhteen maamme matalan äänialan taitajat: mukana on bassolaulajien kuoro, puhaltajien matalataajuuksinen rivistö sekä sähköbasistien ja lyömäsoittajien rytmilegioona. Porran lisäksi Senaatintorin lavalle nousee yli 130 esiintyjää, muun muassa Awake Percussion, Ylioppilaskunnan Laulajat, Itä-Helsingin musiikkiopiston kontrabasisteja sekä muita bassotaajuksien mestareita. Teoksen visuaalinen taiteilija on Joonas Tikkanen.

BASSO on Helsingin juhlaviikkojen tilausteos ja se esitetään vain yhden kerran Taiteiden yönä 15.8. klo 22.

Ilmaisnäytös KesäKinossa

Tule viettämään Taiteiden Yötä Aretha Franklinin parissa! KesäKino näyttää konserttifilmin Amazing Grace ilmaisnäytöksenä klo 22 alkaen. Ilmaisnäytöksen paikat täytetään saapumisjärjestyksessä ja tapahtumaan ei myydä erillisiä pääsylippuja.

Syyskuun puoleen väliin asti Café Engelin sisäpihalla nähdään herkullinen kattaus klassikkoleffoja, musiikkileffoja ja kiinnostavimpia uutuuksia.

Maaginen tulishow Helsinki Bryggerissä

Helsinki Bryggerin sisäpihalla koetaan jännittävä tulishow! Musiikkiin koreografioitu näyttävä tulitaide-esitys nähdään klo 23.30-23.50 Helsinki Bryggeri Brewhousessa, Sofiankatu 2.

Helsinki elokuvissa kaupunginmuseossa

Tervetuloa viettämään Taiteiden yötä Helsingin kaupunginmuseoon. Tapahtuman aluksi museon aulassa keskustellaan Helsingin kulttuuriympäristöistä kotimaisten elokuvien kautta. Keskustelussa elokuvalavastaja Minna Santakarin ja tutkija Juha Seitajärven kanssa selviää, millaisia unelmia ja elokuvallisia tarinoita erilaiset korttelit ja miljööt ovat saaneet palvella.

Falkmanin pihalla katsellaan Helsinki-aiheisia lyhytelokuvia, dokumentteja ja mainoksia. Elokuvaesitykset toteutetaan vanhanajan analogisella 35 mm elokuvaprojektorilla. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua myös konehuoneeseen.

Ohjelma:
klo 19–20 Stadin Mestat. Vanha Helsinki fiktioelokuvissa -paneelikeskustelu (museon aulassa)
klo 20–22.30 Konehuoneen esittely (Falkmanin ateljeessa)
klo 21–22.30 Taiteiden yön Leffapiha (Falkmanin pihalla)

Museon näyttelyt ovat avoinna Taiteiden yönä klo 23 asti. Huomioithan että Lasten kaupunki sulkeutuu normaalisti klo 19.

Tanssin hetki Kauppatorilla

Kauppatorin lavalla nähdään voimaannuttava nykytanssiesitys Tanssin hetki klo 18-19. Huomioithan, että tapahtumaa ei voida järjestää kaatosateessa.

Hietalahden kauppahalli ja toriterassi

Hietalahden aurinkoisella toriterassilla on nautittu live-musiikista läpi kesän. Toriterassin lavalla nähdään artistit esiintymisvuorossa tyypillisesti perjantaisin, mutta Taiteiden Yön kunniaksi lavan ottaa haltuun Markku Renko. Esiintymisaika alkaa klo 18 ja keikoille on aina vapaa pääsy. Toriterassilla nautitaan kauppahallin ravintoloiden kesäisiä herkkuja ja virkistäviä juomia.

Teurastamo

Teurastamon Taiteiden Yö on Lyhäreiden Yö. Viime Taiteiden Yönä ihastuttanut Teurastamon oma ulkoilmaleffanäytös saa jatkoa, kun Lyhärien Yö järjestetään toistamiseen. Tällä kertaa sukelletaan Teurastamon omien tuotantoyhtiöiden lyhytelokuviin. Auringon laskua ja illan pimentymistä odotellessa yleisöä viihdyttää yhdessä illan lyhärissäkin näyttelevä Antti Reini, joka kiertää nykyään ahkerasti esiintymislavoja myös kitaran kanssa.

Pop Up Kinon kanssa järjestettävässä leffaillassa on luvassa useita palkittuja lyhärikomedioita mm. Anna Paavilaisen, Teppo Airaksisen ja Teemu Nikin ohjaamana. Illan lyhytelokuvia tähdittävät kotimaisen leffamaailman tähdet Laura Birnistä Juho Milonoffiin ja Pekka Strangiin. Viime vuoden tapaan leffojen tekijöitä saapuu paikan päälle tarinoitaan jakamaan ja yleisön tentattavaksi – ja Teurastamon ravintolat tarjoavat tietysti herkullisia leffaeväitä!

Torstaina 15.8. Klo 20. K-16 / Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys / Movies have english subtitles!

Antti Reini, soolokonsertti klo 20
Elokuvan tekijöiden haastatteluja klo 21
Elokuvat alkavat n. klo 21.30

  • Lyhärien Yössä esitettävät elokuvat.
  • Katto / The Ceiling, 2017 (TACK Films)
  • Språkfrågan / Mandatory Swedish, 2017 (TACK Films)
  • #lovemilla: Moonikset, 2014 (It’s Alive Films)
  • Janne Huttusen musiikkivideo: Cape Town Boogie Woogie, 2018 (It’s Alive Films)
  • Menestyjä / The Opportunist, 2005 (It’s Alive Films)
  • Kaksi ruumista rannalla / Two Bodies on A Beach, 2019 (Bufo)
  • Helsinki Mansplaining Massacre, 2018 (Bufo)

Elokuvien tarkemmat esittelyt löytyvät Teurastamon sivuilta.

Tutustu Taiteiden Yön ohjelmaan.